Lalique

Lalique е френска марка, основана от художника, професионален склуптор по керамика и бижутер Рене Лалик. Роден в малкото селище Ай през 1860г., отгледан едновременно в Париж и в Ай, Рене развива от млад страст към работата с дърво, която по-късно се отразява в творбите му. Следва Изкуство в колежа Тюрго, но се налага да прекъсне поради смъртт...

Lalique е френска марка, основана от художника, професионален склуптор по керамика и бижутер Рене Лалик. Роден в малкото селище Ай през 1860г., отгледан едновременно в Париж и в Ай, Рене развива от млад страст към работата с дърво, която по-късно се отразява в творбите му. Следва Изкуство в колежа Тюрго, но се налага да прекъсне поради смъртта на баща си. На 12 годишна възраст започва стаж при парижки златар и кара вечерни часове когато може. По-късно успява да продължи образованието си в Sydenham Art College в Лондон.

В Англия Рене работи като артист на свободна практика като едновременно с това продава бижутата си на престижни модни къщи като Картие и Бушерон преди да започне собствен бизнес през 1885г. По онова време се е смятал за важен размерът на скъпоценния камък в бижуто, а не толкова дизайнът му. Лалик променя завинаги бижутата като произвежда такива с уникален дизайн, вдъхновен от природата, пресъздавайки животни и извивки на жени. Лалик се превръща в един от най-известните и копирани бижутари като постепенно насочва фокуса си от бижутата към очилата и постига дори по-голям успех.

Лалик работи в сътрудничество с Coty за да създаде красиви парфюми като извежда на пазара революционна за времето си концепция. По това време парфюмите са се продавали в обикновени стъклени мускали и жените, които са си купували парфюми, е трябвало да си поръчват скъпи гарафи за да могат да съхраняват парфюма си по по-атрактивен начин. Лалик изработва дизайна на красивите бутилки, които се използват и до днес и спомагат за успеха на Coty, например тези на L'Effleur и Ambre Antique. Другият огромен принос на Лалик в областта на парфюмерията е в създаването на производствен процес, който да позволява масовото производство на бутилки като намалява разходите и предлага на клиентите една по-ниска и по-достъпна цена.

Новата концепция за правене на парфюми бързо набира популярност и Лалик създава дизайни на бутилки за Roger & Gallet, Guerlain, Molinard, d'Orsay and Worth и много други. Едно от най-запомнящите му се творения е красивият флакон във формата на гълъб на парфюма на Nina Ricci's L'Air du Temps.

Стъклото се превръща в елемнта, върху които Лалик концентрира усилията си до края на живота си. Без да се ограничава само до бутилки на парфюми, Лалик предлага и интериорни решения от стъкло както и части за луксозни автомобили.

Лалик умира през 1945г., но неговият талант се предава през поколенията. Внучката му, Мария-Клод, която също твори със стъкло, решава да направи собствена линия парфюми през 1992г., продължавайки традицията на дядо си да предлага парфюмите в красиви бутилки. Ароматите се произвеждат съвместно с Art & Fragrancе.

Още

Lalique Съдържа 27 продукта.

за страница
Показване на 1 - 12 от 27 артикула