Stella McCartney

Стела Маккартни е родена на 13 септември 1971 г. в Лондон. Тя е третото от четирите деца на легендата на “Бийтълс” Пол Маккартни и първата му съпруга Линда. За да предпазят децата си от славата, родителите ги записват в държавно, вместо в частно училище. Едва 12-годишна Стела вече е луда по модата, сама си скроява и ушива сако. Три години по-къс...

Стела Маккартни е родена на 13 септември 1971 г. в Лондон. Тя е третото от четирите деца на легендата на “Бийтълс” Пол Маккартни и първата му съпруга Линда. За да предпазят децата си от славата, родителите ги записват в държавно, вместо в частно училище. Едва 12-годишна Стела вече е луда по модата, сама си скроява и ушива сако. Три години по-късно започва да помага на дизайнера Кристиан Лакроа за създаването на първата му самостоятелна колекция.

лед като завършва училище Стела се записва в Колежа по изкуство и дизайн “Сентръл Сейнт Мартинс” към Лондонския университет по изкуствата. Дипломира се през 1995 г. с колекция, представена от нейните небезизвестни приятелки Кейт Мос, Наоми Кембъл и Ясмин Ле Бон. За музикален фон използва песента на баща й “Stella May Day”, с което си навлича критиките на модните хроникьори, които я обвиняват, че се възползва от популярността на Маккартни старши. Въпреки това колекцията й предизвиква истински бум и е изкупена веднага след пускането си в лондонския бутик “Tokio”.
Със следващите си две самостоятелни колекции привлича вниманието на френската модна компания “Chloe”, която я назначава за свой главен дизайнер. Интересното е, че там наследява Карл Лагерфелд, а той си позволява публично да подцени дизайнерските й качества. Въпреки това тя се справя доста успешно в компанията, моделите й се приемат добре, както от клиентите, така и от критиците. През 1998 г Линда Маккартни умира от рак и Стела преживява много тежко преждевременната смърт на майка си. Линда завинаги остава най-голямата муза за дъщеря си. 

През 2001-а напуска “Chloe” и започва да работи за “Gucci”. Две години по-късно пуска на пазара първия си парфюм “Stella”, а след още 3 години се появява и вторият - “Stella in Two”. През 2004 г. сключва договор за партньорство с “Adidas” и оттогава изработва дизайна на дамската им линия спортни облекла. Колекцията й за марката “H&M” през 2005 г. е изкупена още в деня на излагането си по магазините. В началото на 2007-ма Стела пуска собствена козметична линия, наречена “Care”.

В модните среди я наричат “Стоманената Стела” и “Неудържимата Стела”, защото както сама признава, през целия си живот се е борила яростно да бъде независима. Въпреки критиките и предубежденията в началото на кариерата й, Стела Маккартни вече заема достойно място сред топ дизайнерите в световната модна индустрия.

Колекциите и ревютата й са чакани с голям интерес, а някои от най-стилните звезди обожават тоалетите й – Мадона се омъжи за Гай Ричи в сватбена рокля по модел на Стела, а Сара Джесика Паркър, Гуинет Полтроу, Лив Тайлър, Виктория Бекъм, Кейт Хъдсън и др., често могат да бъдат забелязани с нейни модели облекла. 

Строга вегетарианка и заклета природозащитничка, Стела не използва животинска кожа, вълна и коприна при създаването на моделите си. В живота залага на винтидж стила, обича да съчетава маркови с евтини дрехи и аксесоари, купува си дори дрехи втора ръка.

Още

Stella McCartney Няма продукти в тази категория.